Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΡΩΤΑ: «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΒΑΦΗ»

Κυκλοφόρησε το CD

Κυκλοφόρησε σε ανανεωμένη και εμπλουτισμένη έκδοση το CD «Τραγούδια Καβάφη», του μεγάλου μας συνθέτη Νικηφόρου Ρώτα, που αποτελεί μια σημαντική συνάντηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή με τον μεγάλο μας συνθέτη. Στα «Τραγούδια Καβάφη», που δημιουργήθηκαν το 1972, τραγουδάει και παίζει ο ίδιος ο συνθέτης.
Η έκδοση του CD έγινε από την «ΣΤΑΣΙΣ», μη κερδοσκοπική εταιρεία καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στο CD περιλαμβάνονται 18 μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη: Τα Βήματα, Τείχη, Τα Άλογα του Αχιλλέως, Che fece…il gran rifiuto, Η Πόλις, Η Σατραπεία, Για νάρθουν, Τρώες, Εν μεγάλη Ελληνική αποικία 200π.Χ., Τεχνουργός κρατήρων, Ο Ιωάννης Καντακουζηνός υπερισχύει, Από την σχολήν του περιωνύμου φιλοσόφου, Ένας νέος της Τέχνης και του Λόγου-στο 24ον έτος του, Από υαλί χρωματιστό, Θερμοπύλες, Ζωγραφισμένα, Όσο Μπορείς, Η Συνοδεία του Διονύσου.
Ο Νικηφόρος Ρώτας έχει δύο εκδοχές τραγουδιών Καβάφη. Η μία, χωρίς καμιά συνοδεία. Στο CD υπάρχει η δεύτερη. Τη φωνή του συνθέτη συνοδεύουν άλλοτε πιάνο, άλλοτε κιθάρα, άλλοτε τύμπανο, άλλοτε μηχανικοί κρότοι ή ήχοι, άλλοτε ηλεκτρονικοί ήχοι. Το πιάνο και η κιθάρα πολλές φορές παίζονται με ειδικό τρόπο ώστε να παραμορφώνεται η φωνή τους.
Το CD ήδη διατίθεται από τη Λέσχη του Δίσκου, Ακαδημίας 57 και Μέγαρο Μουσικής, (τιμή διάθεσης: 15 ευρώ) καθώς και σε πολλά κεντρικά δισκοπωλεία.
Τα «Τραγούδια Καβάφη» θα παρουσιαστούν στο κοινό την Πέμπτη 31 Μαΐου 2007 και ώρα 8:30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, τηλ:2103253.989).
Για το έργο του Νικηφόρου Ρώτα θα μιλήσουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός θεάτρου, φιλόλογος, διδάσκων Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών, Γιώργος Χρονάς, Ποιητής, εκδότης ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, Θωμάς Ταμβάκος, Μουσικογράφος, ερευνητής, δημιουργός του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θ.Τ., Βασίλης Ρώτας, Συνθέτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει ειδική προβολή με οπτικό υλικό για τον Νικηφόρο Ρώτα και θα ακουστούν τραγούδια από το νέο CD, ενώ ποιήματα του Καβάφη θα απαγγείλουν ο Γιώργος Χρονάς και η ηθοποιός Ανθή Ανδρεοπούλου. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.